sunnuntai 29. syyskuuta 2013

VALO






VALO,
meidän elämämme valo, täysin nimensä näköinen ja luonteinen 2-vuotias pieni herra. 
Rohkea, hymyilevä, suloinen, topakka, lempeä, kiltti ja energinen.


Minulta on kyselty lähiaikoina Valon nimestä jotenkin erityisen paljon. Toiset ihastelevat ja toiset kummastelevat. Tuntemattomat varmistavat ensin onko hän tyttö vai poika ja sen jälkeen vielä jäävät hämilleen kun kyseessä on poika. Vaikka tosiasiassa Valo on suomenkielinen miehen nimi ja johtaa juurensa jo 1865 vuodesta saakka. Usein sukunimeksikin luullaan, mutta se selkenee heti kun kerron hänen oikean sukunimen, josta monet menevät vain enemmän hämilleen. Jotkut jopa luulevat sen olevan peitenimi, jos en vaikka haluaisikaan paljastaa jostain syystä lapseni oikeaa nimeä. Vanhemmat ihmiset jäävät vielä toistelemaan ja katsomaan Valoa, että näyttääkö hän tosiaan "Valolta", ja kyselemään taustoja nimen annolle. Ja unohtamatta HIMiä ja Ville Valoa, niistä kuulen lähes viikottain. Hassuja juttuja, sillä Valo-nimi on löytynyt almanakasta jo vuodesta 1950 saakka, mutta luokitellaan edelleen harvinaisemmaksi etunimeksi Suomessa, sillä samaa nimeä on annettu 472kpl. 
Yhdeksän vuotta sitten päätimme mieheni kanssa että jos joskus saamme poikalapsen, tulemme antamaan hänelle nimen Valo ja sitä ei mikään olisi muuttanut. Sille on myös ihan oma tarinansa, mutta jääköön se salaisuudeksi. Raskaaksi tultuani minulla oli kuin olikin ihan "poikaolo" ja kun rakenneultrassa sitten näin varmistui ei enää tarvinnut muita nimiä edes harkita. Hassua, mutta tuntui siltä että poikamme tunnisti heti syntymästään lähtien oman nimensä, niin paljon häntä masussa ollessaan etunimellä kutsuttiin ja juteltiin. Mumminikin tuli toisiin ajatuksiin kun näki pienen vastasyntyneen Helsingin kätilöopistolla toisena päivänä ja hetken emmittyään tokaisi, että "kyllähän hän aivan Valolta näyttää, mutta on niin söpö että voisi olla luulla tytöksi". 





Jos osaisin, liittäisin teille tähän uuteen viikkoon Samuli Edelmanin "Ihana Valo" -kappaleen:)

11 kommenttia:

  1. Aikamoinen hurmuri teidän Valo! ;-)

    Komea on nimi pojalla. Ihan on Valon näköinenkin. Minua ei ainakaan nimi kummastuttanyt yhtään. On todella kiva, että kaikki ei ole vain Pekkoja ja Jusseja.

    VastaaPoista
  2. Joo on sitä ihmisillä kummia nimiä. Ja musta Valo ei ole yksi niistä.
    Sopii pienelle miehelle paremmin, kun hyvin ja on ihanan perinteinen, vaikka nykyään harvinaisempi :)
    Eipä tule ainakaan sitä samaa fiilistä, kun mulla koulussa. Kaimoja oli jokaisella rinnakkaisluokalla pari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onhan se niinkin ja kyllä mä haluan myös että lapsellani on omanlaisensa ja näköisensä nimi kuin että muilta sen kopsaisin ja jatkossa miettisin kuinka ei ollut omaa mielikuvitusta keksiä itse :)

      Poista
    2. Niinpä. Ja nää menee kyllä hauskasti kausittain. Kohta varmaan meidän ikäpolven perusnimet on niitä harvinaisia. Ja niillä lapsensa kastaville hymähdellään samalla tavalla, kun nykyään Hesarin "kastetut sivun" Pirkoille ja Perteille.

      Poista
  3. Valo on kaunis nimi ja itsekkin harkitsen sitä toiselle pojalle mutta valitettavasti ei toimi englannin kielellä niin hyvin :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tosiaan, ei taivu enkuksi hyvin. Mutta onneksi me ei olla sinne muuttamassa :D

      Poista
  4. ootko suurentanut kuvien kokoa, ihanaa! mitä isompia sitä parempi! :) <3 ihana valo!

    VastaaPoista
  5. Ihana nimi! Ja niin on poikakin :)
    (Mun mielestä Valo on ihan selkeesti pojan/miehen nimi! tai näin mä olettaisin jos joku Valosta puhuis!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noel, kiitti :)
      No, kaikkien mielestä se ei ole poikien nimi, eikä se mua haittaa mutta hassulta se kuulostaisi omasta mielestäni jos sitä tytölle miettisin ;)

      Poista

Kommentoi ihmeessä jotain!